Ons verhaal

Onze organisatie heeft als doel om met de biologische zelfoogsttuin mensen bewuster te maken van de herkomst en waarde van voedsel, en om respect te bevorderen voor boeren en het milieu. Daarnaast bieden we kansen aan sociaal kwetsbaren via onze zorgboerderij en betrekken we lokale gemeenschappen door het organiseren van gezinsdagen en vakantiekampjes op onze belevingsboerderij.

vzw het Groeiveld heeft naast haar landbouwbedrijf een zorg- en belevingsboerderij, een biologische zelfoogsttuin (CSA) en er is ook een hoevewinkel aanwezig!

Bij ons mag iedereen zichzelf zijn. Natuur en voedselproductie gaan hand in hand. Het (h)eerlijke voedsel dat zoveel mogelijk geteeld wordt volgens de principes van de biolandbouw, wordt rechtstreeks verkocht in de Lommelsehoevewinkel en mag door leden ook zelf geoogst worden in de zelfoogsttuin.

We streven ernaar voedsel te produceren op het tempo van, en in verbondenheid met de natuur. We werken op kleine schaal en voorzien onze leden van een ruim seizoensaanbod, zonder gebruik van verwarmde serres. Onze leden wonen in de buurt, kennen de boer, komen zelf oogsten en nemen herbruikbare verpakkingen mee: minder transport en wegwerpverpakkingen dus! Ons voedsel wordt geproduceerd met respect voor het milieu, de natuur en de dieren. 

 

Bij vzw het Groeiveld doen we ook aan sociale duurzaamheid. Onze leden ontmoeten elkaar tijdens het oogsten, we organiseren meewerkdagen en gezellige samenkomsten. Om kinderen en volwassenen kennis te laten maken met onze duurzame manier van ondernemen, bieden we educatieve boerderijbezoeken aan. Ook gezinnen, vriendengroepen en ouderen van woonzorgcentra zijn bij ons welkom voor belevingsbezoeken. Daarnaast organiseren we boerderijkampjes, kinderfeestjes en evenementen voor de lokale gemeenschap.

We vangen kwetsbare jongeren en volwassenen uit onze samenleving op en proberen hen rust te bieden en terug een zinvolle plek in de samenleving te laten innemen. We geven studenten graag de kans om de nodige praktijkervaring op te doen tijdens een stage bij vzw het Groeiveld.

We willen mensen opnieuw verbinden met hun omgeving en hen kennis laten maken met de plaats waar hun voedsel vandaan komt. Dierenwelzijn, lokaal kopen en het principe van de korte keten zijn voor ons zeer belangrijk. Door onze manier van werken, hopen we dat de consument meer respect krijgt voor het voedsel dat hij eet, maar ook voor de boer die dat voedsel produceert.